Hörselproblem och tinnitus i samband med hojåkning

Här nedan finns några tankar och uppgifter kring bullerskador och tinnitus. Kanske kan de ge dig några tips på hur du kan minska bullret vid hojåkning. Det mesta som står här kommer från informationsblad som givits ut av apoteket samt på olika hemsidor som behandlar just bullerproblem och tinnitus, exempelvis netdoktor.se, earfoon.com, dbdbdb.nu, bellman.se och tinnitusrf.net.

Hörselskydd eller tinnitus

Det är vanligt bland musiker och andra som vistas i högt buller att man med tiden får svårigheter med hörseln. Det kan yttra sig som susningar, brus, ringningar, eller pip i öronen. Ofta kan man märka symptomen strax efter ett trevligt besök på en högljudd popkonsert eller att ha jobbat i en bullrig miljö som betongfabrik, bergarbete i tunnlar och gruvor eller att kört hoj en längre sträcka i motorvägsfart. Har man väl fått sådana symptom, skall man ta det på stort allvar och genast se till att skydda sin hörsel. Tinnitus är samlingsnamnet för sådana öronsus och det finns ännu ingen bot för detta. Man vet också att de som drabbas av tinnitus också kan få problem med sömnen. Stress brukar sedan bli följden av dålig sömn och man är inne i en ond cirkel. Uppgifter från Apoteket nämner att omkring 1,5 miljon har tinnitus i Sverige. Och 100 000 av dessa har så allvarliga problem att livskvalitén påverkas betydligt.

Tiden är en annan faktor. Hörselskador kommer smygande med tiden. De som vistas under flera år i bullrig miljö drabbas med tiden av allvarliga hörselskador. Det kan märkas till att börja med som att vissa frekvenser blir utslagna, man hör inte så bra vissa tonlägen. Senare får man svårt att följa med i prat och konversation och man säger: ”Vad sa du?” allt oftare.

Kaffe, magnecyl och en Cola?

Koffeinet i vanligt kaffe kan påverka dig så att tinnitusljuden ökar. Visste du att Coca Cola, sportdrycker och andra liknande drycker också innehåller koffein.
Acetylsalicylsyra som finns i Albyl, Aspirin, Bamyl, Magnecyl och Treo är läkemedel som kan göra att din tinnitus ökar.

Alkohol

Alkohol kan upplevas lindra suset i öronen i samband med att man tar sig en tår eller två på tand men förvärrar situationen efteråt. Det är med andra ord som vanligt när det gäller alkohol. Kul medan det varar, efteråt får man dras med baksmällan.

Ljudstyrka och dB

Ljudstyrkan mäts i decibel (dB). Den skadliga bullernivån ligger på omkring 80 dB (A). Är ljudkällan starkare än så börjar hörselskador att uppträda. Ett vanligt samtal ligger på omkring 60 dB och gatutrafiken i stadscentrum ligger på omkring 75 dB. Några andra exempel på ljudnivåer:
Trafik på motorväg = 95 dB och uppåt
Borrning i betong = 100 dB och uppåt
Tryckluftkompressor = 90 dB
Betongblandare = ?? Kanske vet de av oss som kör betongfabriker och kan meddela Webbmaster.

Skynda dig att skydda dig

Eftersom det inte går att bota tinnitus är det ganska klokt att plocka fram lite av sin självbevarelsedrift. Vill du inte bli drabbad av ständigt pipande öron, dålig sömn och allt svagare hörsel, skall du se till att du alltid använder hörselskydd i bullrig miljö. Till och med enklaste öronproppar kan dämpa ljudet med 20 – 30 dB. Det skall finnas hörselskydd på alla arbetsplatser med bullrig miljö. Men för hojåkning finns det ingen lag på att använda öronproppar. En del av propparna upplevs som att de skaver i örat och man skippar dem då kanske helt. Gör inte det! Prova ut andra modeller i stället. Var rädd om dig. Pete Townsend i ”The Who” är i stort sett döv. Jag säger bara – Va?

Tolv förslag att lindra tinnitus

Kronisk tinnitus kan idag inte botas, men den kan lindras på olika sätt. Får du tinnitus efter t.ex. en tur på din H-D med Vance & Hines, ta det lugnt och vila öronen några dagar. Vanligtvis går besvären över ganska snart. Om besvären sitter i längre än en vecka har du nog fått tinnitus. Och du – byt ljuddämpare.

1. Tryckkammare
2. Akupunktur
Vissa har blivit bättre av akupunktur.

3. Ginko Biloba
Är ett naturläkemedel som kan köpas på hälsokostbutiker. Det sägs att den har en positiv effekt på blodflödet i kroppen. Nedsatt blodflöde leder till syrebrist i hjärnan.

4.Silika
Är ett kiselpreparat som ofta används i betong och finns att köpa i större mängder av Jalle Larsson men också i konsumentförpackning på hälsokosten.

5. Nedafar
Det är ett antidepressivt medel som påverkar ljudfiltret i hjärnan. Läkemedlet har biverkningar.

6. Maskering
De flesta upplever att ljuden är besvärligare när det är tyst i omgivningen. Då kan man helt eller delvis dölja tinnitusljuden med svag bakgrundsmusik eller andra svaga ljud som distraherar dig.

7. Ljudstimulering
Under minst ett år mer än sex timmar om dagen skall man bära en ljudstimulator. Den alstrar ett svagt vitt brus.
Efter ett tag lär sig hjärnan att koppla bort detta brus. Och förhoppningsvis också pipet i öronen.

8. Bettskena
Ett spänt käkparti kan orsaka tinnitus. En bettskena som används på natten kan då lindra.

9. Laser
Laserbehandling med lågeffektlaser Behandlingen kombineras ofta med någon form av medicin.

10. Massage
Massage i största allmänhet är inte dumt och upplevs av flesta som en skön stund. Massage av en viss muskel i nacken kan göra att tinnitusen lindras eller försvinner.

11. Psykologisk behandling

Det lär finnas ett samband mellan depression, stress, utbrändhet och tinnitus. Terapeutisk behandling kan ge ett mer avslappnat förhållningssätt till ditt öronsus.

12. T-R-T

En kombination av tre delmoment.

– Ljudterapi. Genom ljudbehandling skall hjärnan lära sig att inte bry sig om tinnitusen.

– Beteendeterapi. Du lär sig stegvist att inte bry sig om tinnitusen.

– Avmystifiering av tinnitusen. Gilla läget med din tinnitus och förstå varför du har fått den.

Sex olika förslag till hörselskydd

Att dämpa ljud med bibehållen ljudkvalitet är en komplicerad historia. Varje hörselgång har sin egen form och därmed sin egen resonans (egenförstärkning). När man stoppar in någonting i örat går egenförstärkningen förlorad och ljudet blir förvrängt. Enklare uttryckt innebär detta att, när man använder vanliga hörselskydd kan man inte prata normalt med sina kollegor därför att ljudet låter burkigt och instängt och man förlorar all känsla och nyanser i både musik och språk.

1. Vadd eller bomullstuss med en färgad yttre platta.

Detta är den enklaste formen och kanske den äldsta av hörselskydd. Bommullstussen rullas ihop mellan fingrarna och stoppas in i örat. Ytterst finns det en liten hårdare skiva som man använder för att kunna ta ur propparna efter användning. De kan användas ett par gånger innan de faller isär, men bör nog betraktas som engångsskydd. De är billiga och lätta att använda. Mjukheten i bumullen gör att de inte skaver i hörselgången. De ligger förpackade i plastpåsar med 10 st och priset är omkring 3 kr paret.

2. Gula skumproppar

Kanske den vanligaste formen av hörselskydd och finns förutom i gult, numer också i poppigare melerade färger. Man rullar proppen mellan fingrarna så den blir smalare och stoppar in den i örat. Efter en stund börjar skumgummit svälla ut igen och tätar till mot hörselgången. De minskar ljudnivån med omkring 25-30 dB. Ljudet blir dovare när man bär dessa skydd. De är billiga och finns tillgängliga på mc-affärer, apotek och de flesta arbetsplatser. Det finns olika tjocka skumproppar och de ger olika press mot hörselgången. Man får prova ut vilken tjocklek som inte trycker för hårt eller skaver. De kan användas flera gånger, men man brukar ofta kasta dem efter ett par gånger då de blivit smutsiga. Priset på apoteket är omkring 6 kr paret.

3. Killnoise, Bilsom 555 och Bilsom Professional

En typ av halvmjuka skydd. De har en mjuk hylsa som passar lätt in i örat och kring denna hylsa finns tre till fyra mjuka flänsar som ansluter sig och tätar till mot hörselgången. Genom hylsan i Bilsompropparna kan man montera olika filter, för att få olika stark dämpning. De minskar ljudnivån med omkring 30 dB över hela frekvensregistret. Den dämpar lite mer i diskanten än i basen. Ljudet blir mindre burkigt och upplevs lite bättre än engångspropparna. Det är ett flergångsskydd och tvättas av mellan användningarna. De kan sitta ihop parvis med ett långt band som hänger löst runt nacken. De finns i två storlekar, large och small. Priset är omkring 60 – 90 kr på apoteket.

4. Geléklumpar av silikon

Det är mjuka geléklumpar av silikon som man formar i handen till runda bollar och placerar i ytterörat. De får inte formas till avlånga proppar eller stoppas in långt in i hörselgången, för de kan då bli svåra att avlägsna då de saknar hylsa eller snöre. Dessa är helt täta och har inga öppningar för ljudfilter. Det är silikonmassan i sig själv som ger dämpningen. Genom att de placeras i ytterörat ger de enligt tillverkaren en dämpning på omkring 20 dB. De kan användas flera gånger och de kan tvättas. Men efter ett tag brukar man byta ut dem mot nya. De säljs av apoteken och levereras i 4-pack i en liten plastask. Priset är omkring 55 kr.

Dämpningen i Elacin Biopact (Bellman & Symfoni) bestäms av den bullermiljö användaren vistas i. Dels kan dämpningen vara olika stor, dels olika till karaktär. Val av filter görs efter en bulleranalys eller genom tabellvärden. Hörselskydden tillverkas i ett mjukt silikonmaterial, men i övrigt är utförandet helt individuellt. Propparna kan göras i valfri storlek och färg samt med eller utan handtag och/eller snöre.

5. Akrylat hörselskydd typ Earfoon

En avgjutning av hörselgången görs med ett mjukt material av specialister och därefter tillverkas ett exakt kopia av avtrycket i hårt akrylat. Man borrar hål för att få en liten gång genom proppen och monterar in ett akustiskt filter. Med det akustiska filtret kan du fortfarande förstå tal medan skadliga ljud dämpas. Det finns olika filter för olika bullermiljöer. Fördelen med detta hörselskydd är att det dämpar alla frekvenser men att det ljud man ändock hör innehåller alla frekvenser men mycket tystare. Skyddet är ett hårt skydd men sitter ändå skönt och upplevs komfortabla eftersom de är skräddarsydda efter ägarens hörselgångar. Det är ett flergångsskydd som rengöres och tvättas mellan användningarna. Tillverkare är Earfoon AB i Sundbyberg. Det kostar omkring 2000 kr.

6. Silikon hörselskydd typ ER

Halvmjuka skydd av silikon plus utbytbara ljudfilter från Göteborgsföretaget Bellman & Symfoni AB. De är skräddarsydda för dina egna öron och tillverkas genom en avgjutning av din egen hörselgång. Man anlitar speciella öronkliniker för göra avgjutningen. Att använda ER hörselskydd är som att sänka volymen, ljudet blir svagare men ljudkvaliteten förändras inte alls. Den har utbytbara filter (9, 15, 25 dB) som dämpar jämnt över alla frekvenser. Dämpning med 25 dB är lämplig för hojåkare. Skyddet behåller ett naturligt och behagligt ljud. Den kan därmed användas i alla fall då man vill dämpa ljud men ändå behålla förmågan att kommunicera. Kostnad omkring 2000 kr.

Relaterade bilder:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.